Letní výletní tipy

Text: Stanislav Drda

 

Letní čas láká především k trávení volného času venku a v přírodě. Navíc vzhledem k letošnímu školnímu roku, který děti a mládež strávili takřka celý u počítačů, lze pobyt v přírodě o to více jen doporučit. Přinášíme tak několik tipů na výlety do méně známých zajímavých přírodních míst v okolí Prahy. Vybíráme navíc taková místa, kam se lze pohodlně dostat i bez auta.

 

 

Výlety s dětmi

 

Zvolská homole

Na jihu od Prahy se nachází celá řada míst s takřka nedotčenou přírodou a krásnými vyhlídkami na Vltavu. Jedním z nich je vyvýšenina zvaná Zvolská homole. Na místo se lze nejpohodlněji dostat z vlakové zastávky Jarov, odkud vede červená turist. stezka směrem k homoli. Na vyvýšenině se kdysi nacházelo pravěké hradiště, nyní je zde přírodní rezervace zaručující ochranu zdejší lokality. Je tak domovem mnoha volně žijících zvířat a často tu lze potkat lesní zvěř jako srnky či dokonce divočáky. Výšlap na vrch zvládnou i menší děti, odměnou pro všechny pak jsou nádherné vysoké vyhlídky na řeku a trať tzv. Posázavského pacifiku. Dojít lze následně do Vraného n. Vltavou, odkud se lze pohodlně vrátit do Prahy.

 

Kazín

Pozůstatky údajného hradiště bájné Kazi, sestry kněžny Libuše, najdeme na skalnatém břehu Berounky naproti obci Dolní Mokropsy. Na místo lze dojít třeba z Černošic, z Baně nebo z Jíloviště. Místní zalesněná lokalita připomíná divočinu, kde i o víkendech potkáte více lesních zvířat než lidí. Mimoto jde o oblast bohatou na množství hub a lesních plodů. Hned několik úchvatných vyhlídek na Berounku a tajuplné skalnaté a lesní pěšiny uspokojí zejména dobrodružně laděné děti, jen pro ně i pro sebe nezapomeňte přibalit vhodnou pevnou obuv. Hodí se vzít také nějaké orientační zařízení, neb lokalita není značena turistickými trasami. I právě díky tomu si sem najdou cestu jen ti, kteří umí „chodit mimo vyšlapané trasy“.

 

Zbořený Kostelec

Výlet vhodný i pro nejmenší nabízí zřícenina hradu Zbořený Kostelec tyčící se nad Sázavou nedaleko Týnce n. Sázavou. Malebná přírodní lokalita s neopakovatelnou atmosférou je snadno dostupná busem z Budějovické, kde přímo pod hradem je zastávka pravidelného spoje.

 

skanzen Přerov n. Labem

Půl hodiny východně od Prahy se nachází nejstarší české muzeum v přírodě – skanzen Přerov nad Labem, který návštěvníkům umožňuje dostat se do kontaktu s dobovou kulturou našich prababiček. Ocitneme se zde v autentickém historickém prostředí s takřka pohádkovou atmosférou. Skanzen kromě unikátní rozsáhlé expozice nabízí také atrakce a hry pro děti.

 

Budeč

Nedaleko Okoře je místo, které pro většinu návštěvníků zůstává ve stínu známé zříceniny, avšak svou malebností i historickým významem ji předčí. Jde o lokalitu přemyslovského hradiště Budeč, kde stojí naše vůbec nejstarší stavba – budečská rotunda. Lze sem dojít po cestě vedoucí podél potoka právě z Okoře, nebo třeba z blízkých Zákolan. O letních víkendech je rotunda přístupná a děti si zde můžou zazvonit na zvon nebo dokonce zahrát na varhany.

 

jezero Mezi Mosty

Hledáte-li přírodní místo na koupání a nechcete-li se tlačit v přeplněných koupalištích, můžete s dětmi zkusit jezero Mezi Mosty, které se rozléhá v těsné blízkosti Labe mezi Čelákovicemi a Lázněmi Toušeň. Rozlehlá bývalá pískovna s čistou vodou láká k odpočinku, hrám ve vodě a prozkoumávání přírodních zákoutí.

 

 

Tipy pro starší děti a teenagery

 

Albertovy skály

Proslulé vltavské vyhlídky Máj či Smetanovu vyhlídku zná již dnes skoro každý výletník, avšak lokalita skýtá ještě zajímavější výletní místa, než jsou tyto. Zřejmě nejvyšší a možná i nejkrásnější vyhlídky na Vltavu najdeme na unikátní naučné stezce Drbákov-Albertovy skály nad nádrží Slapy. Vpravdě adrenalinová výletní trasa vhodná pro dobrodružné povahy vede skrz skaliska vysoko nad vodní hladinou. Na místo lze dojít po turist. cestách z Křepenic či Nalžovic, kam jezdí přímé busy ze Smíchova.

 

Chrustenická šachta

V letních vedrech se lze zchladit i jiným způsobem než u vody. Poblíž Loděnic na západ od Prahy se nachází zpřístupněný systém důlních šachet, kde můžou návštěvníci na vlastní kůži zažít chlad a hrubost hornické profese včetně jízdy klasickými důlními vláčky. Nechoďte sem s menšími dětmi, není to pro ně vhodné ani bezpečné. Zato o to zajímavější je toto místo pro starší děti a dospívající, kteří zde můžou zažít něco, co do té doby znali leda z televize a internetu. Pohlídejte si otevírací dobu a vyrazte sem s teplým oblečením a dobrými botami. Nebudete určitě litovat.

 

Brdská hřebenovka

Kdo si ještě netroufá do hor, ale láká ho výzva zdolání nějaké nejbližší hřebenovky, nabízí se krátký přechod Brd, který lze pohodlně zvládnout v rámci jednoho dne. Zřejmě nejkrásnější a snadno dostupný úsek vede po červené stezce přes vrch Kuchyňka (spjatý s pánem Brd Fabiánem, což je něco jako brdský Krakonoš). Nejlépe to lze spojit i s přechodem nedalekého vrchu Plešivec, což je dosti zvláštní magické místo s tajuplnou atmosférou i historií, které rozhodně stojí za návštěvu. Vše lze snadno zvládnout například po trase z Rejkovic do Dobříše či naopak (odkud jsou spojení do Prahy).

 

Kokořínsko

Každý, kdo jednou objeví tuto okouzlující lokalitu, začne se do ní pravidelně vracet. Na své si zde přijdou třeba sběrači lesních plodů, výletníci, trampové, hledači tajemna či milovníci historie (hrady, staré loupežnické jeskyně, pískovcové zříceniny atd.). Mnozí právě zde zažijí své první letní nocování v přírodě, tak jako kdysi Karel Hynek Mácha, který se zde často ztrácel v lesích a skalách při jeho pravidelném putování napříč romantickou krajinou v době jeho vlastních teenagerovských let. Lokalita je z Prahy snadno dostupná i na jednodenní či půldenní výlety, např. ze Mšena do Dubé či z Liběchova do Štětí, odkud jezdí pravidelné přímé spoje do Prahy.

 

jezero Sadská

40 minut od Černého Mostu je jedno z atraktivních míst pro trávení slunečných letních dnů – bývalá pískovna Sadská. Čistá voda, písčité pláže, okolní lesy a dostupnost vodních sportů jsou vhodné zejména pro mladé, kteří preferují koupání v přírodě mimo tradiční známá (a často přeplněná) koupaliště.

Dům tří přání © 2017. Zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, spisová značka U 426.