První pomoc pro rodiče

Text: Mgr. Veronika Koucká 

 

Srazila vás krize na kolena? Doma lítají hračky, všichni členové rodiny se postupně urážejí nebo vztekají, počítač vás irituje, na účtu je pár stovek a do výplaty daleko?
Je normální cítit se v téhle situaci pod psa. Zvedejte se pomalu, začněte s drobnostmi a pomozte si řádem a rutinou.
Někdy stačí úplně praktické změny ve fungování domácnosti a můžete se cítit mnohem lépe. Hlídat si výdej a příjem energie je něco, co se můžeme každodenně učit.
I pocit spokojenosti se dá trénovat tím, že vylaďujeme svou mysl.
Hlavně je důležité dělat to průběžně, hlídat si systém, aby se nepřetížil.

 

Řád a rutina

 

Tvořte si realistické cíle na každý den, případně na týden či dva dopředu. Nezapomeňte zařadit cíle, které vás udělají šťastnými. Použijte harmonogram a vytvořte jej spolu s dětmi. Klidně určete budíček, čas oběda i večerku. Rutina je pro dobrou mysl důležitá, to vědí vojáci, skauti i kosmonauti.

 

Čas klidu

 

Pomůže, když si s dětmi předem dohodnete, kdy je čas, ve kterém se na vás mohou obracet, třeba o pomoc s učením, a kdy je čas, kdy potřebujete mít vy klid na práci nebo odpočinek. I pro děti je důležité naučit se respektovat vaši potřebu samoty.

 

Můžete zavést pravidelné chvíle vzájemného nerušení. Třeba polední klid je skvělá věc. Je pravděpodobné, že si na něj děti nezvyknou hned, ale postupně je to naučíte. Když za vámi děti stále chodí, mluvte na ně jasně a stručně, připomeňte jim, že teď je polední klid a budete se jim věnovat potom – což je také potřeba dodržet.

 

Pro sledování času při chvílích klidu menším dětem skvěle poslouží přesýpací hodiny. Docela snadno se dají pořídit hodiny, které přesýpají půl hodiny nebo hodinu. Mějte je uložené mimo dosah dětí a vytáhněte je vždy jen na dobu poledního klidu, aby to byla i trochu vzácnost a zajímavá součást vašeho poledního rituálu. Další dobrou pomůckou je zvoneček nebo jiný hudební nástroj, který se používá jen na to, abychom dali dětem najevo, že chvíle klidu končí.

 

U malých dětí by měly být tyto odpočinkové časy kratší, ale zase mohou být častější.

 

Pro klidné chvíle doma je velmi důležité, aby měl každý člen domácnosti prostor pro sebe, místo, kam si může zalézt, své teritorium, které mu ostatní nebudou narušovat.

 

Když vaše děti uvidí, že se dokážete o sebe postarat a dopřát si chvíle klidu, naučí se to od vás a budou v životě lépe zvládat náročné situace. Vědět, co cítím a umět si říct, pokud něco potřebuji změnit, je jedna z nejdůležitějších schopností, kterou se my všichni potřebujeme naučit.

 

Tělo to ví lépe

 

Vaše pocity nežijí v hlavě, žijí v těle. Ptejte se pravidelně sami sebe, jak se cítíte ve svém těle, kde cítíte tlak nebo napětí, kde chlad a kde teplo. Co by vaše tělo potřebovalo, aby se cítilo lépe? Nemáte hlad, spíte dost, je vaše tělo protažené?

 

Ať děláte cokoli, zkuste být plně přítomni, vidět to, co vidíte, slyšet to, co slyšíte, cítit to, co cítíte.

 

Pozorujte své dýchání. Protřepejte se, třepání skvěle odvádí napětí z těla. Ledová sprcha pomůže nabrat nové síly.

 

Momenty těšení

 

Vytvořte si v průběhu dne malé rituály, na které se můžete těšit. Hrnek čaje, dobrota, vana, oblíbená písnička, objetí. A když si to dopřáváte, zkuste se věnovat vědomě jen tomu a vychutnat si to. Použijte to, co funguje právě vám.

 

Odpojte se a bloumejte

 

Určete si pravidlo, kolik času chcete denně strávit na sociálních sítích a dodržujte to, uvidíte, že vám to mnoho času ušetří. Místo toho můžete někomu napsat dopis, psát si deník nebo se jen tak dívat z okna. Nebo ležet a dívat se do stropu, každý den aspoň pár minut, ale raději několikrát. Schopnost nicnedělání, koukání do blba a bloumání je důležitou součástí vaší antistresové výbavy.

 

Jak děti unavit

 

Když děti fyzicky unavíte, budete mít potom víc klidu pro sebe. Děti také lépe usnou, čímž se prodlouží vaše večery o samotě.

 

Perte se s dětmi. Určete si jasná pravidla, aby bylo praní bezpečné. Při praní s rodičem má dítě možnost zažít si svou sílu, ale zároveň pocítit hranice. Skvělé je to zvláště pro děti, které někdy těžko zvládají svou agresi. Stejně poslouží také přetahování o lano nebo přetlačování rukou.

 

Pokud máte možnost pořídit si trampolínu, určitě to udělejte. Nejen že děti na dlouhou dobu zabaví, ale navíc přinese mnoho radosti, posílí tělo a zlepší koordinaci pohybů. Pokud bydlíte v bytě, můžete místo toho pořídit zdravotní míč nebo různé balanční pomůcky, které mají podobný efekt.

 

Vemte děti ven. Procházky můžete ozvláštnit, aby děti víc zaujaly. Udělejte si v lese ohýnek, vemte si každý foťák a tvořte podzimní fotky, odpalujte šišky, udělejte si piknik na skále nebo běžte ven večer s baterkou. Také můžete objevovat zvláštní místa kolem domu, vymýšlet jim názvy a doma je zakreslovat do vlastní mapy.

 

Když jsou děti neklidné, ať už venku nebo uvnitř, mějte po ruce mrkev nebo jablko. Zaměstnáním žvýkacích svalů zmírníme tělesné a tedy i psychické napětí. Navíc děti často bývají neklidné z hladu, jak asi máte ozkoušeno.

 

A hlavně si nedělejte nic z toho, když se vaše děti někdy nudí. Nuda je ke zdravému vývoji dětí důležitá. Děti při ní mohou zažívat svůj vnitřní svět a objevovat, co opravdu chtějí. V tu chvíli dostává prostor tvořivost. Nehledě na to, že nám všem nuda pomáhá vstřebávat a integrovat pocity a zážitky uplynulého dne.

 

Domácí výzvy

 

Uklízejte společně s dětmi. Už děti od tří let mohou doma dostat dvě menší domácí práce. Tím spíš vám mohou pomoci starší děti. Pokud žijete s partnerem či partnerkou, dbejte na to, ať se ani jeden z vás necítí na domácí práce sám. Zpříjemněte si úklid hudbou nebo poslechem příběhů. Dělejte blbinky.

 

Nepřehánějte to s učením s dětmi. Pokud se s dětmi věnujete škole od rána do pozdního odpoledne nonstop, něco je špatně. Zeptejte se učitelů, co z úkolů je opravdu důležité a co můžete vynechat. Veďte děti k samostatnosti, i za cenu toho, že ne vše bude hotovo tak, jak by mohlo. A nezapomeňte, že děti se nejvíce učí v každodenní interakci s vámi.

 

Otevřená mysl

 

Buďte zvědaví, žijte s otevřenou myslí, protože to dělá život zajímavým. Pouštějte k sobě magické okamžiky a dobrodružství. Většinou je lepší méně usilovat a více nechat plynout. Zkuste si všimnout toho prostoru v sobě, kde se o nic nebojuje, o nic neusiluje. Potom spíš objevíte nové způsoby, jak reagovat na životní výzvy, které s sebou tato krize přináší. V krizi je také důležité snížit nároky na sebe i na svou rodinu. Když jsme laskaví sami k sobě, je pak mnohem snadnější dávat lásku druhým.

 

Dům tří přání © 2017. Zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, spisová značka U 426.