Rodičovství a strach

Autor: Mgr. Lucie Dolínková

 

Rodičovství je pro každého člověka nová výzva spojená se strachem. Než se dítě narodí, pociťují rodiče obavy z budoucnosti pro své nenarozené dítě. Strach se stává průvodcem matky, která se učí již během těhotenství odolnosti. Zároveň ale díky strachu dává žena větší pozor sama na sebe a také bere větší odpovědnost za svůj život. Otce provází strach ve chvílích, kdy cítí zodpovědnost za uživení rodiny. Zvyšují se nároky na zaměstnání i bydlení. Ve chvíli, kdy se dítě narodí, se rodiče postupně učí pracovat se strachem víc a víc.

 

Obavy o dítě zůstávají, ale stávají se jen okrajové a rodiče se učí dětem věřit. Učí se společně zodpovědnosti a učí se dávat svým dětem míru svobody. Toto je práce pro matku i otce.
Pokud je rodina celá, probíhá tento proces spontánně. Rodiče opouštějí svůj strach a dávají volnost dětem. Nastanou-li konflikty, rodina jako systém zafunguje a problémy se společně vyřeší. Ve chvíli, kdy jsou rodiče v konfliktu, se tento systém zasekává. Nastává nejistota.

 

Během naší terapie pracujeme s rodiči po rozvodu nebo přímo v rozvodovém konfliktu. Rozvod je jedna z krizových situací, kde strach v jednu chvíli převládá. Přináší s sebou velkou míru nejistot.

 

V naší terapii se snažíme pracovat se strachem rodičů a znovunastolením důvěry mezi matkou a otcem tak, aby dítě znovu pocítilo jistotu. Setkáváme se se strachem rodičů, kteří se na základě konfliktu mezi sebou bojí, že přijdou o své děti. Když převládá strach, není místo na lásku. Snažíme se klientům ukázat, že dětská láska je nezměrná bez důvodu si vybírat. Dítě si už jednou své rodiče vybralo, a tak to zůstane napořád. Ukazujeme rodičům, že dítě dokáže milovat oba dva rodiče stejně, tak jako každý rodič miluje své dítě. Rodiče jsou jen jedni.

Dům tří přání © 2017. Zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, spisová značka U 426.