Krizové linky pro děti a dospívající

Text zpracovali sociální pracovníci Krizové pomoci dětem Šestka

 

Kam se můžeš v tomto čase obrátit, když si nevíš rady?

 

Taky sis všiml, že nastal zvláštní čas? Škola je zavřená, z rodičů se stali učitelé. Projít se můžeš jen do jiné místnosti nebo leda tak s košem na odpadky. S kamarády se pouze slyšíš, nebo bys na ně potřeboval 3D brýle. Z povídání s domácím mazlíčkem už začínáš štěkat nebo mňoukat a prostřihl si roušku, aby sis mohl čistit zuby…

 

Ze začátku ti asi připadalo fajn, mít volno od školy a jiných povinností, ale teď zjišťuješ, že všeho moc škodí. Je náročné vydržet všechny ty nařízení. Připadá ti vše vzhůru nohama a není ti kvůli tomu dobře?

 

Možná pro tebe teď může být těžké si s někým rozumně promluvit, cítíš nejistotu, strach. Zdá se ti, že tě nikdo z tvých blízkých nechápe nebo tě neposlouchá…a říkáš si, co se to děje?

Všichni, děti i dospěláci, se teď nacházíme v nové, neznámé situaci a každému z nás se občas stane, že si neví rady. Proto je důležité o tom mluvit, víc hlav, víc ví. Někdy se však nemusí dařit řešit vše jen v domácím kruhu. No ale co teď?

Neboj se a požádej někoho dalšího o pomoc, je to úplně v pořádku! Můžeš využít nějakou z takzvaných krizových linek. Když se na ně obrátíš, budou ti naslouchat a hledat s tebou řešení. Nemusíš se představovat, nikdo neví, že jim voláš právě ty.

 

Využít takové pomoci můžeš tady:

 

– Anonymně, zdarma, 24 hodin denně – Linka Bezpečí
Telefon 116 111. Můžeš jim také napsat e-mail nebo s nimi chatovat. Nikdo se nedozví, že jim píšeš zrovna ty.

 

Bílý kruh bezpečí
Telefon 116006, který funguje nonstop, zdarma. Tuto linku můžeš využít, pokud máš pocit, že doma není něco v pořádku – ubližuje ti blízká osoba.

 

Dětské krizové centrum
Telefon 241 484 149, 777 715 215. Mají skype i chat.
Zároveň ti nabízí pomoc při riziku v kyberprostoru, což je virtuální počítačový svět, ve kterém se teď můžeš pohybovat častěji než dřív. Telefon 778 510 510.

 

SOS centrum Diakonie ČCE
Telefon 800 567 567 zdarma, dále také 777 734 173 a 222 514 040. Linky jsou v provozu od 8 do 21 hodin včetně víkendů. Od pondělí do pátku lze využít i chat nebo skype.

 

Modrá linka
Telefon 608 902 410 od 9 do 21 hodin. Chat a e-mail mají také.

 

Pražská linka důvěry
Telefon 222 580 697, který funguje nonstop. Dá se tu i chatovat.

 

Centrum Locika
Využijte služby chatu.

 

 

 

Dům tří přání © 2017. Zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, spisová značka U 426.