Mezinárodní den rodiny

Autor: Mgr. Karolína Pražáková, vedoucí Centra pro děti Mezipatro

 

Dnes je mezinárodní den rodiny. Připomíná význam rodiny v našich osobních životech i ve společnosti. Nabízí zamyšlení, jak to se vztahy v naší rodině vlastně máme, jak o vztahy uvnitř rodiny pečujeme, jak je můžeme posilovat, jak ozdravovat. Zda a jak si v rodině umíme naslouchat a být si vzájemnou podporou jak v časech radosti, tak i v náročných životních situacích.

 

V době pandemie COVID–19 jsou právě na rodiny kladeny velké nároky. Chrání a zabezpečují své zranitelné členy, rodiče se starají o děti, které nechodí do školy, učí se s nimi a zároveň pokračují v plnění svých vlastních pracovních povinností, aby rodinu zabezpečili finančně.


Některé rodiny se bohužel setkaly s výpadkem příjmů, jiné tváří v tvář s onemocněním, některé nemají vyhovující bydlení pro dlouhodobé trávení času všech členů rodiny doma, či je jejich rodinná situace jinak složitá. Obavy a nejistoty zvyšují stres. Ten může vyústit např. v hádky, v rostoucí násilí páchané na ženách nebo dětech, v jiné onemocnění, v rozpad rodiny.

 

V Domě tří přání podporujeme rodiny a děti ve vzájemné komunikaci, v soudržnosti, v rozvíjení zdravých vztahů. Pomáháme jim překonávat náročné životní situace. Držíme jim palce a přejeme jim, nejen dnes, všechno nejlepší.
Protože na rodině záleží. Dětem, dospělým i seniorům.

 

Dům tří přání © 2017. Zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, spisová značka U 426.