Krizová pomoc dětem Šestka

Dům tří přání otevřel novou službu – Krizovou pomoc dětem Šestka. Proč byla služba otevřena a pro koho přesně je určena? Vyzpovídali jsme Dominiku a Tínu, sociální pracovnice Krizové pomoci dětem Šestka, aby nám službu představily.

 

Proč se Krizová Pomoc jmenuje „Šestka“? Jak název vznikl?

Protože když hodím na hrací kostce šestku, mám druhý pokus. A my chceme klientům nabídnout další cestu. A také protože dlouhodobě sídlíme na Praze 6.

 

Pro koho je služba určena?
Služba je určena dětem a dospívajícím od 6 do 18let, kteří se ocitli v situaci, se kterou si neví rady a mají pocit, že jim nemůže pomoci nikdo jiný, ani ta nejbližší osoba. Pomoc poskytujeme všem bez ohledu na to, čeho se jejich problém týká.

Spektrum oblastí, kde můžeme nabídnout spolupráci je široké a mohou se na nás obracet i další instituce a organizace, spolupracujeme s OSPODy, jsme schopni doprovodit klienty např. na výchovnou komisi, případovou konferenci apod. Působíme také preventivně a školám nabízíme zážitkové programy a workshopy pro žáky na téma krize, kam se obrátit a jak ji řešit. Můžeme poskytnout konzultaci osobám, které řeší s dítětem obtížnou, náročnou životní situaci a nejsou si jisti, koho mají vyhledat nebo jak dítěti efektivně pomoc.

 

Mohou za vámi děti chodit opakovaně?
Pomoc poskytujeme na našich pracovištích na Praze 6 a od 1. dubna budeme mít zázemí i na Praze 5. Děti k nám mohou chodit opakovaně, případně jim můžeme doporučit jiné vhodné zařízení.
Nabízíme bezplatně a anonymně prostor pro popovídání si o všem, co dítě nebo dospívajícího tíží. Našim cílem je, aby se u nás každý klient cítil bezpečně a příjemně, čemuž odpovídá vybavení jednotlivých konzultoven.
Pokud jsou do spolupráce zahrnuti rodiče, poskytneme jim pak poradenství, doporučení a výstupy z konzultací po vzájemné dohodě s dětmi. Podporujeme rodinu ve vzájemné komunikaci a jsme schopni takovou komunikaci mezi dítětem a rodičem zprostředkovat.

 

Foto: Tomáš Princ

 

Jaké jsou konkrétní životní situace, se kterými za Vámi mohou děti chodit?
Od problémů ve škole, ať už v souvislosti s prospěchem, učiteli nebo spolužáky, přes problémy s kamarády, až po špatné zkušenosti v rodinném prostředí. Přicházejí k nám děti, které byly svědky zvlášť nepříjemných zážitků a neví, jak s nimi naložit. Některé problémy však nesouvisí vždy jen s okolím a prostředím, kde se člověk zrovna nachází, ale může se jednat o vlastní osobní pocity, které se špatně popisují a vysvětlují. I v tom se ale snažíme být nápomocní a hledáme společně cesty ze začarovaného kruhu.
Naši dospívající klienti sami hodnotí, že někdy je pro ně lepší si promluvit s někým, s kým se před tím vůbec neznali. Přináší jim to nový rozměr pohledu na situaci.

 

Jak konzultace probíhají?
Může k nám přijít kdokoliv s problémem, se kterým si sám nedokáže poradit. Po příchodu se nejdříve představíme, vysvětlíme způsob poskytování služby a jak pracujeme.

Potom dáme klientům prostor sdělit nám, co je k nám přivádí. Konzultaci řídí oni sami, nasloucháme jim. Nikoho nehodnotíme. Se všemi komunikujeme otevřeně a upřímně, tykáme si. Klientům nabídneme porozumění, klid pro přemýšlení, informace, které potřebují znát a citlivý přístup. Podpoříme je v řešení situace.

 

Proč jste se rozhodli službu otevřít?
Služba byla původně poskytována jako podpora dětem během pobytu ve ZDVOP. Shledali jsme však, že je vhodné poskytovat dětem podporu v krizi a náročné životní situaci v jejich přirozeném prostředí, jako prevence před případným umístěním mimo rodinu. Zjistili jsme, že na trhu je velmi málo služeb, které by poskytovaly komplexní krizovou pomoc dětem, bez konkrétního zaměření na specifickou skupinu patologických jevů. Přirozeně jsme tak doplnili služby D3P a zkomplexnili jsme nabídku poskytovaných služeb ohroženým dětem.

Dům tří přání © 2017. Zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, spisová značka U 426.