Krizové linky pro rodiče a dospělé: přehledně na jednom místě

Text zpracovali sociální pracovníci Centra pro děti Mezipatro

 

Současná epidemická krize klade na děti i dospělé zvýšené nároky. Plnění karanténních opatření má dopad na ekonomické i mezilidské fungování světa a zvyšuje riziko obav, úzkostí, depresí, frustrace a výkyvů nálad. I proto se rozšiřují provozní hodiny krizových linek a vzniká celá řada iniciativ, které sdružují odborníky a nabízejí lidem, kterých se současná krize dotýká na těle i na duši, krizovou pomoc a psychologickou podporu.

 

Jak poznám, že je čas vyhledat pomoc?


Pociťujete napětí, strach nebo bezmoc? Cítíte se osaměle? Obáváte se, že byste mohli ublížit sami sobě nebo druhým? Bojíte se o svůj psychický stav nebo o psychický či zdravotní stav svých nejbližších? Hádáte se doma tolik, že nevíte, kudy z toho ven? Nepoznáváte sami sebe? Nemáte si o svých problémech s kým promluvit?

 

Je všeobecně známo, že prožívání jedince značně ovlivňuje i ostatní členy domácnosti, zejména děti, které mají tendenci naladění svých rodičů kopírovat. V případě, že máte pocit, že je toho na vás příliš, je tedy využití nabídky odborné psychologické pomoci nejen ve
vašem zájmu, ale i v zájmu vaší rodiny. A říct si o ni je v pořádku!

 

Rozhovor s odborníkem vám může pomoci nalézt potřebný klid a vnitřní zdroje, nahlédnout na věc z různých úhlů pohledu, zanalyzovat celou situaci a promyslet možnosti řešení. Pokud se obáváte o své blízké, může vám odborník navrhnout řešení, které vás dříve ani nenapadlo.

Služba krizových linek je anonymní a všichni pracovníci jsou vázáni mlčenlivostí. Využít můžete nejen telefonických krizových linek, ale také online poraden.

 

Kterých krizových linek můžete využít?

 

Máte-li jakékoli dotazy přímo ke koronaviru, můžete se obrátit na informační linku 1212, která je v provozu 24 hodin denně. V případě, že hledáte spíše psychologickou podporu nežli praktické informace, obraťte se na některou z krizových linek, které uvádíme níže:

 

Centrum krizové intervence pod Psychiatrickou nemocnicí Bohnice zřídilo svoji linku důvěry již v roce 1991. Telefonní číslo je 286 016 666 a linka je v provozu nonstop.

 

Dětské krizové centrum nabízí pomoc jak dětem, tak rodičům. Linka důvěry má telefonní čísla 241 484 149 nebo 777 715 215 a je v provozu nonstop. Dětské krizové centrum můžete kontaktovat také na e-mailu [email protected], případně využít konzultace přes Skype
nebo online chat.

 

Linku důvěry Diakonie ČCE můžete kontaktovat na telefonním čísle 800 567 567, a to denně od 9 do 20 hodin, včetně víkendů. Zde naleznete také online chat.

 

Charita Česká republika provozuje nonstop linku důvěry na telefonních číslech 516 410 668 a 737 234 078.

 

Pražská linka důvěry pod Centrem sociálních služeb Praha nabízí nonstop dostupnost pro všechny občany České republiky na telefonním čísle 222 580 697. Na svých webových stránkách nabízí také online chat s omezeným provozem.

 

– Speciální linku důvěry po dobu trvání nouzového stavu nabízí také Modrá linka. Na její telefonní číslo 731 197 477 se dovoláte denně v čase od 9 do 21 hodin. Využít lze také Skypu (modralinka) nebo denně v době od 12 do 21 hodin online chatu.

 

– Neziskové organizace Prevcentrum a Fokus Praha nabízejí psychologickou pomoc v případě, že nevíte, jak dál, cítíte se vyčerpaní, smutní, bezmocní nebo osamělí a potřebujete podporu. Volat můžete od pondělí do pátku v čase od 8:30 do 18 hodin na telefonní čísla
777 161 138665 859 274 nebo 775 859 278.

 

– Ve spolupráci s Českou asociací pro psychoterapii vznikla iniciativa delamcomuzu, která pomáhá jak široké veřejnosti, tak pracovníkům v přímé linii. Linka psychologické pomoci na telefonním čísle 116 123 je dostupná nonstop.

 

– Terapeutická linka Sluchátko (tel.: číslo 212 812 540) navázala přímo svou činností na covidovou linku Anténa a nadále poskytujeme volajícím zdarma a anonymně tři telefonické terapeutické rozhovory kdykoliv od pondělí do pátku mezi 09:00 a 18:00. Jsme službou pro kohokoliv, kdo zavolá – tedy nejenom pro rodiče či pečující, ale např. i pro všechny kolegy z pomáhajících profesí. Na podrobnosti se můžete podívat zde.

 

– Primárně pro osoby trpící úzkostmi, depresí či obavami v souvislosti s koronavirem vznikla svépomocná linka iniciativy Život za zdí, kterou můžete využít každý den v době od 14 do 23 hodin na telefonním čísle 774 334 539.

 

– Iniciativa Terap.io nabízí třicetiminutová online sezení, která jsou částečně dostupná také v anglickém jazyce, zde.

 

– Centrum krizové intervence pod Psychiatrickou nemocnicí Bohnice zřídilo svoji linku důvěry již v roce 1991. Telefonní číslo je 286 016 666 a linka je v provozu nonstop.

 

– Některé krizové linky se zaměřují speciálně na rodiče. Linka pro rodinu a školu je v provozu nonstop a je dostupná na telefonním čísle 116 000. Zde můžete každý den od 15 do 18 hodin využít i online chatu.

 

– Od pondělí do pátku od 9 do 15 hodin je vám k dispozici také Linka EDA na telefonním čísle 800 40 50 60 nebo na e-mailu [email protected]. Online chatu můžete využít zdeRodičovská linka na telefonním čísle 606 021 021 je vám k dispozici od pondělí do čtvrtka v čase od 9 do 21 hodin a v pátek od 9 do 17 hodin.

 

– V pondělí a ve čtvrtek je tu Aperio – Linka pro mámy a táty. Můžete také navštívit poradnu a využít bezplatné právní a psychologické poradenství.

 

Kontakty na další krizové linky po celé České republice můžete hledat zde.

 

Nebojte se říct si o pomoc! Je to v pořádku.

Dům tří přání © 2017. Zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, spisová značka U 426.