Prázdninová tabulka – jak naplánovat dětem prázdniny, když rodiče nežijí spolu

Text: Jana Hronová, sociální pracovnice Centra pro rodiny Delta

 

Prázdniny hlasitě klepou na dveře a toto téma bylo s očekávaným příchodem léta aktuální i v našem centru Delta. Setkali jsme se s rodiči, kteří se sami aktivně chtěli v konzultacích věnovat nastavení prázdninového harmonogramu. Když slunce začalo citelně pálit a rodiče sami toto téma nepřinesli, tak jsme se jich napřímo zeptali, zda ví, resp. zda jejich děti ví, jak jejich prázdniny budou vypadat?

 

Doufali jsme v jejich kladnou odpověď. V opačném případě jsme rodičům nabídli dvě možnosti. Buď se domluví mezi sebou v mezidobí konzultací, nebo využijí prostor a čas u nás.

 

Často při konzultaci používáme flipchart a k plánování prázdnin je to ideální pomocník. Vypůjčili jsme si z mediace jednoduchý nástroj – prázdninovou tabulku. Je to tabulka se sedmi sloupci (dny v týdnu) a deseti řádky (počet prázdninových týdnů). Pak už jen stačilo, aby si každý rodič vybral barvu svého papírku (to má rodič děti u sebe) a mohlo začít lepení.

 

Na začátku se stávalo, že v některých polích byly papírky dva, někde zase nebyl žádný. Papírky se přelepovaly, psala se na ně různá upřesnění, např. v jaký čas si rodiče děti předají a kde. Ale pokud rodiče byli nastavení dohodnout se ve prospěch dětí, pak se podařilo naši tabulku zaplnit právě tak, že každé políčko mělo svůj papírek, žádný nepřebýval, ani žádný nechyběl.

 

Pak nás těšilo vědomí, že tyto děti budou mít fajn prázdniny, které si budou moct užít s mámou a s tátou – sice s každým zvlášť, ale bez zbytečného dohadování rodičů a nepříjemných překvapení.

 

Dům tří přání © 2017. Zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, spisová značka U 426.